De nieuwe voorzitters van de taskforces Programmatic en Online Video in gesprek met IAB Nederland directeur Yvonne de Jager

Voorzitter van een van de zeven taskforces binnen IAB Nederland word je niet zomaar. Als voorzitter ben je immers het gezicht en de stem van een grote groep professionals die van onschatbare waarde zijn voor de vereniging. Wat was de motivatie van Sabrina Schmidt (AppNexus) en Ruben Sondaar (SpotX) om deze belangrijke rol op zich te nemen? IAB Nederland directeur Yvonne de Jager vraagt het en vertelt ook meteen waarom IAB juist hen tot voorzitters van de Taskforces Programmatic en Online Video heeft benoemd.

YdJ: Het is nog niet zo lang geleden dat we jullie tijdens onze 20ste algemene ledenvergadering als nieuwe voorzitters hebben gepresenteerd. Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met jullie benoeming, ik weet dat jullie hier veel tijd en moeite in hebben gestoken.

RS: Klopt, maar ik vind het niet meer dan vanzelfsprekend dat het bestuur de voorzitters van de taskforces heel zorgvuldig selecteert. De taskforces vormen immers het kloppend hart van de vereniging. Uiteindelijk ben ik door het hele proces van het indienen van mijn motivatie tot de gesprekken met zowel de directeur als het bestuur alleen maar gemotiveerder geworden om er een succes van te maken.

YdJ: Dat is heel goed, want video (of audiovisuele content) is een van de krachtigste communicatievormen van dit moment. Maar door de snelheid waarin deze transitie plaatsvindt zijn er in de sector ook veel vragen over zaken als pricing en transparantie.

RS: Klopt, video is een van de meest beweeglijke pijlers binnen digital advertising. Uitgevers zitten niet alleen in een digitale transitie, maar ook in een transitie naar ‘meer video’. Daarnaast staan de broadcasters op het punt om de digitalisering van tv-inkoop door te voeren, al dan niet in hybride vorm. Meer dan ooit is het nodig om bruggen te blijven slaan tussen de verschillende marktdisciplines om de veranderingen zo soepel en succesvol mogelijk te laten verlopen. Het is te gek om als voorzitter van de Taskforce Online Video in dit epicentrum te mogen functioneren.

YdJ: Datzelfde geldt voor de Taskforce Programmatic die jij gaat leiden, Sabrina. De interesse in en mogelijkheden van programmatic advertising worden steeds groter. Logischerwijs ontstaan er hierdoor meer vragen in de markt, hoe gaan jullie hiermee om?

SS: Het is onze missie om de Nederlandse markt ‘op te voeden’ en één lijn aan te brengen. En dat is misschien geen gemakkelijke, maar wel een fantastische uitdaging. Met het steeds veranderen van het ecosysteem en de marktdynamiek is het nu meer dan ooit belangrijk dat er meer afstemming komt. Als taskforce richten we ons op het samenbrengen van ecosysteemdeelnemers zoals technologie- en gegevensproviders en gaan we met hen in gesprek over zaken als veilingdynamiek, nieuwe technologieën en standaarden. Vanzelfsprekend vormt transparantie binnen alle facetten de basis. Met de output van al deze gesprekken en de kennis van alle taskforceleden gaan wij de markt continu informeren over alle trends, kansen en mogelijkheden van programmatic advertising.

YdJ: Verwacht je dat er onder jouw bezielende leiding nog iets zal veranderen aan de missie of de deliverables van de taskforce?

SS: Op dit moment verwacht ik geen grote wijzigingen door te voeren, behalve dat ik een aantal zaken nog professioneler wil oppakken. Het scheelt enorm dat ik al twee jaar lid was van de taskforce. Ik weet hoe onze output door de sector wordt gewaardeerd. Ook onder mijn leiding zullen we ons blijven concentreren op de dingen die de meeste waarde hebben voor de sector. Je kunt van ons in 2018 dan ook regelmatig blogberichten, whitepapers, evenementen en trainingen verwachten. En natuurlijk organiseren we ook dit jaar de Programmatic Awards en de DMEXCO-borrel. Maar mijn belangrijkste streven is om veel samen te werken met de andere taskforces aan grotere onderwerpen als meten en standaarden.

YdJ: Ik verwacht dat je ook veel zult samenwerken met de taskforce van Ruben. Programmatic is immers ontzettend belangrijk binnen online video.

SS: Absoluut, en zeker voor programmatic en online video zijn standaarden enorm belangrijk.

RS: Ik sluit mij daar natuurlijk volledig bij aan. De focus van de Taskforce Online Video ligt vooral op meetbaarheid en brand safety, maar dat is niet het enige waar we ons op willen richten. In het aankomende jaar gaan we ons vooral richten op onderwerpen die echt alleen op video van toepassing zijn. Total video is namelijk een ecosysteem op zich waarin de ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen. Kijk alleen maar naar OTT, CTV en lineaire tv. Nu al zie je onder publishers een duidelijke verschuiving richting (meer) videocontent, al dan niet zelf geproduceerd. En tegelijkertijd heeft ook outstream/inarticle video een veel volwassener status bereikt. Maar we zijn er nog niet, zo is er voor adverteerders en buyers ruimte voor verbetering in inkoopmogelijkheden en het gebruik van data. Kortom: veel kansen voor de taskforce voor het delen van kennis, innovatie en inspiratie.

NP: Sabrina, Ruben, bedankt voor dit prettige gesprek en heel veel succes met het voorzitterschap. Als bestuur kijken wij uit naar de samenwerking en het verschil dat wij met jullie komst gaan maken. Mocht een van onze leden een vraag voor jullie hebben, hoe kunnen ze jullie dan bereiken?

RS: Voor alle vragen over online video kunnen ze een e-mail sturen naar taskforce.onlinevideo@iab.nl. SS: En de Taskforce Programmatic is te bereiken via taskforce.programmatic@iab.nl. Zo gemakkelijk kan het zijn!

Geïnspireerd door Sabrina en Ruben? IAB Nederland is op zoek naar nieuwe voorzitters voor de taskforces Content, Mobile en Search. De termijn van de huidige voorzitters eindigt medio 2018. Om tijdig nieuwe voorzitters te kunnen vinden, gaan wij starten met het werven van potentiële opvolgers. Namens de voorzitter van IAB Nederland Nathalie Peters, nodigen wij je van harte uit om je kandidaat te stellen. 

Sabrina Schmidt
Sabrina heeft in verschillende delen van het advertentie-ecosysteem gewerkt. Ze is haar carrière in Duitsland gestart bij de agentschappen PACT en Magna Global. Niet lang daarna ging ze aan de slag voor uitgever IDG Duitsland, voor wie ze in 2013 onder andere het eerste programmatic initiatief heeft opgezet. Het bleek het startsignaal te zijn voor een veelbelovende carrière in programmatic advertising en adtech. Na een periode bij Improve Digital is Sabrina in januari 2016 als Market Director toegetreden tot het AppNexus Supply Evangelism Team en verhuisde ze naar het prachtige Nederland.

Ruben Sondaar
De zakelijke achtergrond van Ruben is overgoten met digitale media. Na een periode bij de Persgroep Print & Digital, Lemz en Pocket Media ging Ruben aan de slag als programmatic consultant bij Yieldr. Hier overtuigde hij adverteerders, reclame- en mediabureaus van de juiste manier van media-inkoop door keiharde resultaten te verbinden met het juiste sentiment rondom de juiste boodschap. Sinds een jaar is Ruben Head of Supply bij video-inventory management platform SpotX. Hier heeft hij de leiding over de afdelingen Supply Operations, Platform Services en Business Development en voorziet hij publishers en broadcasters van de juiste tools om hun online-video- advertentieopbrengsten op desktop en mobile te maximaliseren.