Rechtszaak Facebook versus CBP

2 minuten leestijd (349 woorden)
Facebook heeft een zaak tegen de privacytoezichthouder College bescherming persoonsgegevens aangespannen, zo laat de Rechtbank Den Haag weten. Het is niet bekend waar de zaak inhoudelijk over zal gaan.

Sinds 30 januari 2015 hanteert Facebook haar nieuwe privacy- en gebruiksvoorwaarden. Facebook heeft zichzelf in haar nieuwe voorwaarden onder andere het recht toegeëigend om gebruikers te traceren via websites en apparaten. Ook mag Facebook foto’s en gegevens van Facebookgebruikers voor zowel commerciële als niet-commerciële doeleinden gebruiken. Dit heeft uiteraard de aandacht van het CBP, de privacytoezichthouder, getrokken. Het CBP is naar aanleiding van de nieuwe privacy- en gebruiksvoorwaarden een onderzoek gestart. Binnen dit onderzoek, dat nog steeds loopt, wordt onder meer onderzocht  hoe toestemming wordt verkregen voor het gebruiken van persoonsgegevens van de Facebookgebruikers. Wanneer het onderzoeksrapport verwacht kan worden is niet bekend. Mogelijk heeft de zaak betrekking op het lopende onderzoek van het CBP, dit blijft echter een aanname.

In België is in opdracht van de Belgische privacytoezichthouder ‘CBPL’ een soortgelijk onderzoek uitgevoerd. De Katholieke Universiteit Leuven en de Vrije Universiteit Brussel zijn in maart tot de conclusie gekomen, dat Facebook de privacyregels overtreedt met haar nieuwe voorwaarden. Facebookgebruikers krijgen de keus om de voorwaarden te accepteren of hun account te deactiveren. Volgens de universiteiten zijn Facebookgebruikers niet in staat een vrije keuze te maken, vanwege de dominante rol die Facebook binnen de social media inneemt. Dit is in strijd met de toestemmingsvereiste. Facebook is het niet eens met deze conclusie, volgens haar is het onderzoek inaccuraat en onjuist.

Afgelopen week heeft Facebook een aanpassing gemaakt in het login-systeem dat applicaties op Facebook gebruikt, waardoor de gebruiker meer controle heeft. Voorheen bepaalde de app-ontwikkelaar welke gegevens je moest afstaan, als je inlogde met je Facebookaccount. Zo verkregen de appontwikkelaars een hoop gegevens over de Facebookgebruiker. Het is echter de vraag of dit juridisch acceptabel is. Door de aanpassing kan de gebruiker, door middel van een opt-out, zelf kiezen welke gegevens hij daadwerkelijk verstrekt aan de appontwikkelaar.

De zaak tussen Facebook en het CBP  dient op woensdag 20 mei 2015. Wij houden je op de hoogte over het verloop ervan.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie