Facebook staakt rechtszaak tegen CBP

1 minuten leestijd (252 woorden)
Eind vorig jaar is het College bescherming persoonsgegevens (CBP) een onderzoek naar Facebook gestart. De aanleiding voor dit onderzoek was de aankondiging van het social media -bedrijf, dat zij per 1 januari 2015 nieuwe privacyvoorwaarden zou gaan hanteren. Op verzoek van het CBP zijn de voorwaarden uiteindelijk op 30 januari 2015 in werking getreden.

In het kader van het lopende onderzoek, heeft het CBP informatie gevraagd aan Facebook. Vanwege het feit dat Facebook een deel van de gevraagde informatie niet heeft verstrekt, heeft het CBP een last onder dwangsom opgelegd. De dwangsom kan oplopen tot maximaal 750.000 euro.

Twee weken geleden heeft de rechtbank Den Haag bekend gemaakt dat Facebook een rechtszaak heeft aangespannen tegen het CBP.  Facebook is van mening dat het CBP niet bevoegd is om onderzoek uit te voeren. Het Europese hoofdkantoor van Facebook is in Ierland gevestigd, daarom zou de Ierse toezichthouder volgens Facebook wel bevoegd zijn. Bovendien meent Facebook dat het uitvoeren van het onderzoek enkel een Europese aangelegenheid is en geen taak van een EU-lid afzonderlijk.

Het CBP heeft de gevraagde informatie nodig om zijn eigen bevoegdheid en de toepasselijkheid van de Wbp te bepalen. Facebook heeft toegezegd alsnog alle gevraagde informatie te verstrekken. De last onder dwangsom is daarom voorlopig geschorst. Het maken van bezwaar tegen de last onder dwangsom staat nog wel open, van deze mogelijkheid heeft Facebook gebruik gemaakt. Facebook heeft de eerder gestarte rechtszaak gestaakt.

Wij houden je op de hoogte van het onderzoek en de bezwaarprocedure tussen Facebook en het CBP.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie