Wekelijkse privacy-update: 18 tot 24 oktober

2 minuten leestijd (470 woorden)
Hier vind je de belangrijkste privacyberichten van de afgelopen week. Deze berichten geven samen een inzicht van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van privacy. De berichten betreffen zowel de cookiebepaling, datalekken, als de EU-wetgeving, maar ook  andere onderwerpen rondom privacy komen aan bod.

Cookiebepaling


KDVP dient handhavingsverzoek in bij CBP om privacy opt- out
Platformlid Stichting KDVP heeft het CBP formeel verzocht om haar handhavende bevoegdheden in te zetten vanwege de nog steeds niet functionerende privacyregeling voor cliënten in de GGZ. Met de regeling kunnen cliënten aangeven dat ze op de factuur geen diagnose-informatie willen delen met de zorgverzekeraar.
Lees meer over het handhavingsverzoek van KDVP
___________________________________________________________________

Europees


EU dataprotectie wetgeving: gevolgen voor cloud storage
Eerder waren de regels rondom dataprotectie meer een richtlijn voor bedrijven, maar nu er een wet wordt aangenomen zullen bedrijven zich hier echt aan moeten houden.  De EU data protectie wetgeving zal grote effecten hebben op verschillende aspecten van bedrijven. Zo ook binnen de Cloud Storage sector.
Lees meer over de gevolgen voor cloud storage
Europese dataregels belemmeren fraudedetectie
De EU Data Protection Regulation, die op dit moment onderwerp van gesprek is in de Europese Unie, kan mogelijk de strijd tegen verzekeringsfraude belemmeren. In de nieuwe dataregels zou het recht om vergeten te worden opgenomen worden. Daarnaast krijgt men het recht om toestemming voor het gebruik van gegevens in te trekken, waardoor het verboden wordt voor bedrijven om de persoonlijke data van mensen na te trekken.
Lees meer over de belemmering van fraudedetectie
____________________________________________________________________

Datalekken


Help, een datalek!
Gesteld kan worden dat het risico op datalekken steeds groter wordt. Het is daarbij niet een kwestie of iets wordt gehackt maar meer de vraag wanneer en op welke wijze je hierachter komt. Gezien deze ontwikkelingen is het niet onlogisch dat vanuit de overheid wordt gewerkt aan een Wet Meldplicht Datalekken. De nieuwe wet heeft een tweeledig doel.
Lees meer over de Wet Meldplicht Datalekken

Windows 10 krijgt betere bescherming tegen hacken.
Microsoft neemt in Windows 10 maatregelen die het besturingssysteem moeten beveiligen tegen de geniepigste hackmethodes van dit moment. Een van deze maatregelen is de introductie van two factor-authentication.
Lees meer over de bescherming van Windows 10
____________________________________________________________________

Nieuws


Facebook messenger is een enorme inbreuk op de privacy!
Messenger, de chat-app van Facebook verzamelt 684 verschillende gegevens van de gebruiker. Dit is ontdekt door een programmeur. Deze technicus noemt het een ‘enorme inbreuk op de privacy’ en meldt dat de prestaties van iemands telefoon of tablet kunnen verminderen doordat de app zoveel geheugen gebruikt.
Lees meer over Facebook Messenger
Apple ontkent privacy schending van Spotlight
Apple ontkent dat het bedrijf de privacy van gebruikers in het geding brengt door middel van zoeksuggesties in Spotlight. In de zoekmachine van OS X krijgen gebruikers allerlei tips gepresenteerd op basis van hun zoekterm en locatie.
Lees meer over Apple en Spotlight