Voldoet u al aan de VAST/VPAID standaarden?

2 minuten leestijd (380 woorden)
Vorige maand lanceerde IAB Nederland VAST & VPAID: dé nieuwe standaarden voor online video in Nederland. De nieuwe standaarden maken het tonen en het meten van campagnes eenduidiger en makkelijker. Binnenkort wordt op deze website een lijst met bedrijven gepubliceerd die al met de nieuwe standaarden werken.
Door gebruik van VAST & VPAID  wordt het complexe aanleverproces vergemakkelijkt. Dit alles maakt het makkelijker om video in te zetten als medium.

VASTVAST staat voor Video Ad Serving Template. De standaard beschrijft de vorm waarin de ad server en de video player informatie uitwisselen over video advertising.

VPAIDVPAID staat voor Video Player-Ad Interface Definition. Deze interface zorgt ervoor dat  een video-ad op een gestandaardiseerde manier met een video player kan communiceren. VPAID maakt interactie mogelijk binnen een video player. Hiermee wordt het eenvoudiger om creatieve interactieve videocampagnes op grote schaal uit te serveren.

Relatie VAST en VPAID
Als toevoeging aan de basiscommunicatie (VAST) kan interactiviteit worden toegevoegd (VPAID). VPAID kan gezien worden als de verdere ontwikkeling van VAST, waarbij VPAID de interactiviteit faciliteert en VAST de basisinformatie bevat.

Meer meten met VAST en VPAID
Door VAST en VPAID wordt het meten en uitserveren van campagnes makkelijker. Zo kunnen nu behalve views en clicks ondermeer ook  de volgende variabelen gemeten worden:
  • Uitkijkduur
  • Geluid aan / uit
  • Fullscreen
  • Pauze/vervolg
  • Terugspoelen
Met VPAID kan de interactie ook nog worden gerapporteerd.

AanmeldenPublishers die voldoen aan de normen zijn herkenbaar door een logo dat ze op hun website kunnen zetten. Deze logo´s treft u onderaan dit bericht.

Via de VAST Inspector test van Google kunnen exploitanten testen of hun videoplayer of videoadvertentie voldoet aan de technische voorwaarden. Klik hier om naar de test te gaan.

Binnenkort wordt er op de IAB site een lijst gepubliceerd met bedrijven die voldoen aan de de nieuwe standaarden. Gebruikt u al VAST en/of VPAID? Meld u dan aan voor toevoeging aan de lijst door een bericht te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..