Outstream niet langer het zwarte schaap binnen video

2 minuten leestijd (395 woorden)
Geruime tijd was outstream-video het zwarte schaap binnen de videofamilie. In de mediaplanning werd vaak outstream buiten beschouwing gelaten, al dan niet in opdracht van de adverteerder. De voornaamste reden? De view through rate (VTR) zou te laag zijn. Maar het tij lijkt nu gekeerd. Het imago van outstream-video heeft een kantelpunt bereikt in positieve zin.

Outstream is de groeiende factor
Volgens het laatste adspend report van IAB Europe maakt video advertising de grootste groei ooit door en is outstream-video de groeiende factor in de online videobestedingen met ruim 73% groei. Deze cijfers laten zien dat outstream een steeds prominentere positie in de online bestedingen krijgt. Toch zijn er bij adverteerders en media-inkopers nog steeds vragen over outstream-video en de manier waarop zij dit snelgroeiende videoformaat in kunnen zetten in een mediaplan. Daarom zetten we de kenmerken en KPI's van outstream-video op een rij.

Wat is outstream-video nu precies?
Outstream-advertenties zijn video ads die zich niet in de instream-videoplayer afspelen, maar op een andere positie binnen een webpagina, zoals tussen geschreven tekst. Binnen outstream-video zijn er drie verschillende vormen die je kunt inzetten. Zo zijn er de video's die in redactionele artikelen worden geplaatst: InArticle-video's. Daarnaast zijn er de outstream-video's in social feeds als Facebook en Twitter: InFeed-video's. En dan heb je ook nog de bannervideo's: InBanner-video's.

Vanzelfsprekend is het belangrijk dat je bij de inkoop van outstream-video rekening houdt met de vraag welke van de drie varianten je wilt inzetten. Wanneer je kiest voor InFeed-video is het belangrijk om je te realiseren dat je te maken hebt met vluchtig scroll-/leesgedrag van de gebruiker. Het is dan ook essentieel dat je als adverteerder zichtbaar bent in de eerste drie seconden van de video om te voorkomen dat gebruikers te snel voorbijscrollen zonder het merk überhaupt gezien te hebben.

Bij de redactionele InArticle-video's heb je wat meer tijd om de aandacht van de gebruiker te vangen omdat hij of zij echt aan het lezen is. Essentieel is wel het gebruik van ondertiteling in je video, aangezien het browsen in eerste instantie vaak zonder geluid gebeurt, en daarnaast is geluid user initiated bij outstream.

Om optimaal resultaat te behalen bij het inzetten van InBanner-video's is het raadzaam om direct ook player size targeting toe te voegen aan de campagne om zo te voorkomen dat de video ergens onder aan een webpagina in een rectangle draait.