Online Ad Spend Study 2014 Q3

2 minuten leestijd (337 woorden)

Mobiele marketing motor van online advertentiegroei
De online advertentiemarkt in Nederland is ook in het derde kwartaal van 2014 gegroeid. Q3 liet een totale omzet zien van 323 miljoen euro, 11% meer dan in Q3 van vorig jaar. De groei binnen mobile advertising, die in het eerste half jaar van 2014 eindelijk van de grond kwam, zette verder door en liet een stijging zien van maar liefst 91% ten opzichte van derde kwartaal 2013. Dit blijkt uit de kwartaalupdate Q3 van de Online Ad Spend Study die Deloitte uitvoerde in opdracht van IAB Nederland.
Display advertising
Net als in het eerste half jaar van 2014, is de grootste groei te zien binnen display advertising, +13%, gevolgd door Search (+10%). Q3 is traditioneel gezien een wat zwakker kwartaal voor display: met name video zakt vaak terug in Q3, echter video heeft in Q3 van 2014 toch een groei van 16% ten opzichte van vorig jaar laten zien. De trend in de afgelopen jaren is dat display in Q4 vervolgens juist heel goed scoort. Dat is ook de voorspelling voor dit jaar.

MobileDe genoemde stijging van 91% ten opzichten van Q3 vorig jaar valt op. “Een positief signaal. Mobile is steeds vaker een serieus onderdeel van mediaplanning. Een beweging die het IAB toejuicht. Er is echter nog een aardige kloof te overbruggen tussen de enorme time spend op Mobile, versus ad spend op Mobile”, Aldus Joris van Heukelom, bestuursvoorzitter van IAB Nederland

Programmatic trading
Het geautomatiseerd verhandelen van digitale advertentieruimte,  is inmiddels een breed gedragen fenomeen. 61% van de standaard display uitingen (embedded formats) wordt al op deze manier verhandeld. Video formaten blijven staan op 7% aandeel binnen programmatic. CPM lijkt, mede door de opkomst van programmatic trading, het dominante afrekenmodel te blijven.

Over het onderzoek
Voor de kwartaalupdate van de Online Ad Spend Study 2014 zijn in opdracht van IAB Nederland, Nederlandse digitale uitgevers ondervraagd. De studie is uitgevoerd door Deloitte Digital. Zij richten zich onder andere op de impact van digitale kanalen op het business model van bedrijven.

Ad Spend 2014 Q3_319x727