In-Video Overlay Advertising

1 minuten leestijd (292 woorden)

De IAB taskforce Online video advertising publiceert vandaag de eerste Nederlandse standaard voor In-video overlay advertising. Deze standaard is in gezamenlijkheid ontwikkeld door de volgende leden van deze taskforce: AD Nieuwsmedia, Adfactor, Adlink, DQ&A, Easyconcepts, Eyewonder, Google, Ilsemedia, Microsoft, Nedstat, Radio 538, RTL, SBS, SMM, STER, Webads, Videostrip en Zoomin.
Binnen de mogelijkheden voor het adverteren in de videospeler is per vandaag een nieuwe mogelijkheid gestandaardiseerd; de In-video overlay advertentie. De in-video overlay is een transparante laag die over de video kan worden geplaatst. Een aantal partijen voert dit formaat al, maar om de opmaak en de aanlevering te vereenvoudigen is nu deze standaard uitgebracht.

Taskforce-voorzitter Dolf Kars (Managing Director Videostrip.nl): “De standaard faciliteert enerzijds de technische specificaties bij de opmaak, waardoor de overlay bij alle bovenstaande partijen probleemloos kan worden aangeleverd. Anderzijds is ook een aantal voorwaarden gesteld aan de verschijningsvorm zelf, waardoor deze voor de kijker binnen gebruiksvriendelijke grenzen blijven. Zo worden er onder andere voorschriften gesteld aan de verschijningsduur, de mogelijkheden om iets weg te klikken, de afmetingen en de posities.”

Het overlay formaat biedt interessante voordelen omdat het een zogenaamd non-lineair advertentietype is. Dit betekent dat de video niet hoeft te worden onderbroken om de advertentie te tonen, zoals bij een reguliere TV commercial het geval is. Daarnaast biedt het In-video overlay advertentietype voor creatieven en hun klanten, de adverteerders dus,  een keur aan mogelijkheden.

De standaard voor de in-video overlay is te vinden op de IAB site onder de taskforce Video advertising op de volgende URL:  https://iab.nl/Taskforce_area/Online_Video

Kars; “Deze nieuwe standaard zal ook de revue passeren tijdens de Online Video Advertising Summit die de taskforce op 10 december organiseert. Het belooft een interessante dag te worden, met sprekers van onder andere Google, Brightcove, Vodafone en de STER."